BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Kawan2.. ;)

Friday, June 5, 2009

Engineering Disaster.. or Mistake?

Salaam..

Skrg ni antara topik2 tergempar kt Malaysia is about runtuhan. Bkn satu yg runtuh.. byk, tp yg terdekat ad dua. Yg bangunan shopping mall kt Petaling Jaya tu satu then the latest bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu 9.30am 2 Jun yg lalu. Pergh, tersentap bila dpt tau berita ni mse tgk berita kt TV3 mlm tu. Malu kot, org len bina stadium tahan berpuluh-puluh thn yg ni xsampai setahun dh runtuh ape kes beb? Siap dgn Pentas Diraja runtuh, ngeri gila kalo la mse tu ad majlis pape kt situ & tetamu Diraja ada. Cant even think of it. Mungkin ni la hikmahnye runtuh pd hari tersebut sbb spttnye 3 Jun keesokannya ad Kejohanan Sukan Staff IPTA ke-34. Very close incident! Bila browse thru blog2 org len ad pulak jmpe gmba raksasa dlm citer Ultraman tgh serang bumbung stadium tu dgn cahaya laser ke ape ntah dr mata dia. Ceh, lawak tak boleh kalah. Kredit to sape2 yg buat gamba tu. Boleh je kite salahkan Ultraman kn sbb xdtg cpt2 halang raksasa tu. Dh tu xde org nk take d blame sgt kn, blame it on Ultraman je la sonang~ heheh.. Anyhow, b4 dis dh mmg ad mslh pd struktur tu tp cam dipndg sebelah mata. Tak ngaku eh? Dh tu kalo dipandang dua belah mata konfem2 sempat nk take precaution kn b4 runtuh berdentum cmni. Pihak ni kate pihak tu slh, pihak tu kate dia x terlibat dlm design bumbung. Pihak len pulak kate pihak ni x amik action lepas terima aduan. Hah, elok la tu pi mai pi mai tang tu. Tunggu dan lihat je la.. Then skang ni sume baru mula nk inspect this bulding la that building la. Ok la tu, terbuka sudah pintu hati dan mata mereka. And the latest, mslh kebocoran kt Pusat Akuatik pulak.. Haih, sume ni kn new building yg dibina utk SUKMA aritu. Tak suspicious kah begini? Baru je plan nk p swimming kt ctu dh jd cmni pulak en. Cancel2, kang xpsl2 tgh lepak dlm pool runtuh bumbung ke ape ke ngeri duh~ Berdasarkn sumber yg bole dipercayai, mse pembinaan pusat akuatik tu dlu byk berlaku maksiat kt situ. Maksiat yg cam sial.. phm2 je la. Mungkin satu kifarah? Wallahu'alam. Dlu mse tyme SUKMA ade la jgk pegi melepak kt situ tgk acara renang n pegi jgk la stadium besor tu mse mjlis closing ceremony SUKMA. Mse tu ade jgk jeling2 bumbung stadium tu sbb cam unik je struktur binaannye yg katanya stadium pertama d Asia dgn sistem bumbung tnpa sokongan tiang. Heh, bunyi cam hebat gila ah tp hampeh. Kalo ikutkan struktur sokongan tnpa tiang tu memerlukan kepakaran yg tinggi gila2 ah. Yakin sgt diorg ni eh p buat cmtu, hasilnye? Dummm.. Runtuh beb. RM292 juta, big amount it was but mayb wasnt enuff for that kind of super high-tech engineering? Ntah la, agak2 je... Katenye, Syarikat dr Korea Selatan yg psg bumbung but then syrkt kontraktor tempatan nieh kate xdpt pape info sal design bumbung tu. Katenye kalo dpt design tu dlu maybe diorg nye engineer leh tentukan kesesuaian or watever la he claimed. But the thing is, dh jadik cmni baru nk claim sume tu. Aiyyo.. Mungkin ad mslh tersendiri d sana, who knows. Ok la, skang inspect la leklok sume bangunan yg baru siap kt seluruh negeri. Seems like a good way to make it all up, agaknye la. Hopefully no more disaster as such pasni. As it seems, xyah la blame spe2. Mistakes happen, but be sure to take precautions afterward. Hazard Identification, Risk Assessment & Risk Control cam yg kami belaja lam subjek Health, Safety & Environment (HSE) sem baru lepas patut di apply, hihi.. Papehal, blame kt Ultraman. Ok2, saje je. Pendapat peribadi, mungkin betol mungkin tidak. Any wrong info, sorry for that okeh. Yg sah2 wrong is regarding the Ultraman but that's the part I like the most actly. Hahah.. Tak rasa comel ke? Tak eh? Okei2.. Baiklah.

Anyway, currently I'm reading a horror novel by the best author for horror novels (ayah kate la..) who is Stephen King entitle 'PET SEMATARY'. This book was recommended & bought by my dad. He read several novels by this author during his student years back in University of Glaswgow, Scotland. The level of English in Stephen King's novels is very high. Its not something that u can find in Harry Potter or Princess Diaries which my dad referred to as 'children's novels'. And yes, sometimes I find it hard to understand what Mr King is trying to portray but the harder it goes the more interesting it becomes, at least for me. Baru bergerak sket sel2 otak sepanjang cuti ni en? But the story is superb! Try grab one & read it. Maybe u'll like it, who knows? :)


The house looked right, felt right to Dr Louis Creed. A place where his family could settle, and the children could grow up and explore the rolling hills and meadows. Surely a safe place. Not a place to seep into your dreams, to wake you, sweating with fear and foreboding.

Lat but not least, tomorrow we're leaving for Kuala Terengganu early in the morning. Going to spend time there until bdk2 ni nyer cuti skolah berakhir insyaAllah. And not to forget to mention that my house is in Gong Badak which, if u realize, dekat dgn stadium tu.. Kalo drive around 5 minutes je kot. Huhu.. Tu r cam emo sgt gatal tgn nk tulis sal stadium tu td. Ceh, memandai je la che aten ni. Sekian sari berita Ultraman =D

p/s : entry neh cam panjang tak patut & memeningkan at the same time. sapa2 baca smpai abes mmg hebat ah. tabik spring sama kamu :)

10 Comments:

my little dittle minie corner..=) said...

ehem2!.
engineeeringgg..

buku tuh..is xyah beli..pinjam ngn aten je.kn sng.=p

natasha said...

haha~
ku hebat kerna dpt menghbeskn c.aten nye post..

arina ayuni said...

haha..
pnjg glew post aten..
alhamdulillah..
rina brjaye abis bce post nyer..
haha..
klu x ley ngigau ni...kih3..

ChE AtEn♥♥ said...

to Is : engineering la beb, ape lg kn? civil engineer in making, take note eh, bina bgunan nti jgn smpi runtuh =P

to Tasha n Rina : korg mmg superb ah bce smpi abes.. buat standing ovation sket ah kt korg.. hehe :)

kerokimi said...

alang2 blik ganu o..
g ah tgk..
kate umah x sapa 5 minit..
biar jaoh jenak pn..
haha
(bt rakit kat penarik dh)

ChE AtEn♥♥ said...

ala.. x caya sgt dtg r cni n see by urself. org kate dekat, dekat la.. ish dia ni, xngaku kalah jgk~ =P

irsyad said...

sy bace sampai habis..kamu patut tabik spring pada saya..haha

btw, wat gop paragrapah sket..x user friendly lasum..uishhh

ChE AtEn♥♥ said...

tabik springggg~
huhu.. sy terharu krna rmai yg sanggup membaca smpi ayat terakhir T_T

err, okei.. diakui mmg gaya penulisan blog ni agak carca marba sbb tuan dia mcm pelik sikit ah~

kerokimi said...

nk see gane??
bknnyer ade org nk tnjuk pn umah ye~
ish3

hahaha..

dh meh nk wat lolok gop..
-abis dh bace se entry ni-
(biar x abis pn)

ChE AtEn♥♥ said...

cari sdri ah umah org, kalo jupe konfem belanje makan.. amacam? wahaha..

ceh kero nk nipu pn agak2 r, ye tu mmg xpenah rajen nk bce abes post2 aten nieh.. hmm..