BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Kawan2.. ;)

Friday, October 29, 2010

menjadi yg mencintai


Hubungan yang rapuh dengan Allah SWT adalah punca kita mengalami ketakutan untuk menjadi pencinta kepada manusia. Ketakutan ini yang menimbulkan kerisauan dan kegelisahan di dalam diri kita. Menjadikan kita seorang yang prejudis dan kering. Kita tidak berani mencinta. Sedang cinta adalah satu-satunya air yang wujud untuk membasahi hati kita.

Orang yang cintakan Allah, dia akan mencintai manusia lain.

Contoh terbaik saya adalah Rasulullah SAW. Siapakah yang lebih mencintai Allah berbanding baginda? Dan lihatlah bagaimana baginda mencintai manusia.

-i say : betol jgk kan? hurm.. kita takut n xyakin sbb dlm hati kita tak ada Dia..-

Maka jadilah pencinta. Belajar berkorban.

Kita mungkin takkan dapat balasan yang setimpal dari manusia. Di dunia pun, mungkin kita akan sukar ‘nampak’ balasan untuk kita daripada Allah SWT. Tetapi percayalah dengan yakin, Allah membalas cinta-cinta kita kepada manusia juga, selain membalas cinta kita kepadaNya.

Memang sukar hendak berkorban kepada ‘yang kita tidak nampak’.

Memang sukar hendak berkorban kepada manusia yang mungkin tidak membalas.

Tetapi kebahagiaan-kebahagiaan dalam menjadi pencinta itu, melebihi segala-gala. Ia melembutkan hati, mendamaikan jiwa, membentuk peribadi, dan meluaskan pemikiran akal. Semua itu melebihi kesakitan dan penderitaan di atasnya.

-i say : berkorban tak perlu fikirkan pasal balasannya.kalau ikhlas kebaikan itu akan membuatkan jiwa kita lapang..mungkin penat? tolak tepi~ :)-

Jadilah pencinta. Belajarlah berkorban. Kamu akan memahami.

(sumber dari blog Langit Ilahi)

*********************************************

“Tidak sempurna keimanan seseorang dari kalian, sebelum ia mencintai saudaranya (sesama muslim) sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri.”

:)

0 Comments: